A. Hagoort Besturingstechniek

Soms loopt Arie Hagoort een rondje door de supermarkt en beseft dat zijn bedrijf A. Hagoort Besturingstechniek aan de wieg staat van vrijwel alle producten in de winkel. Niet van de levensmiddelen zelf. Nee, Hagoort Besturingstechniek uit Anna Paulowna bouwt machines.

Zodat theedoosjes bijvoorbeeld machinaal worden dichtgelijmd en zo netjes in elkaar vouwen. Of de bandenrol om een verpakking nootjes. Door de fabrikant gemaakt met een machine die is ontsproten aan het brein van het team van Hagoort op bedrijventerrein Kruiswijk. Zoals er zoveel in de supermarkt herleidbaar is naar het bedrijf. “Maar je ziet onze naam nergens. Logisch. We leveren een machine aan de theefabrikant. De tekst ‘dit theedoosje is mede mogelijk gemaakt door Hagoort’, zul je nergens lezen. Hoeft ook niet!”, lacht Arie.

Internationaal actief

Verpakkingsmachines, besturingen voor gemalen of sorteerinstallaties. Het is slechts een greep uit de projecten van het Polderse bedrijf. Voor koffiebranders, likeurstokers of champignonkwekers. In binnen- en buitenland. De cakepops die in de Verenigde Staten verkrijgbaar zijn bij Starbucks? Hagoort bouwt een machine die ervoor zorgt dat het cakebolletje op het stokje komt en in de chocolade wordt gedipt. “Bij een nieuwe machine is het vaak geen kwestie ‘knop aan en gaan’. Er is ter plaatse altijd nog wel iets dat moet worden bijgesteld. Daarbij geven we ook uitleg aan de mensen die er in de praktijk mee moeten werken.”

Kom bij Hagoort niet aanzetten met het verhaal dat machines en robots in de toekomst de menselijke arbeid overbodig maken. “Zonder machines verlies je de concurrentie met lagelonenlanden. Veel ondergingen hebben moeite met goed personeel te vinden. Dan biedt een machine uitkomst. Machines voorkomen zwaar en eenzijdig werk. Ik heb nog niet meegemaakt dat dit leidde tot ontslagen. deze mensen kregen een andere baan en waren verlost van het de hele dag hetzelfde doen. Bij ie koffiebrander lieten mensen die de hele dag een kilo koffie moesten afwegen… Ga er maar aan staan!”

Bron: Noord-Hollands dagblad
Op de foto: deel van het team

Bekijk hier onze BEDRIJFSFILM >